top of page

Tekonurmi ja talvi – mitä pitää ottaa huomioon?

Tekonurmi on luonnollista nurmikkoa helppohoitoisempi suurimman osan vuodesta, mutta mikä on tilanne talven kylmimpinä ja lumisina kuukausina? Tekonurmen hankintaa miettiessäsi sinun on hyvä tietää, miten talven pakkassäät ja lumisateet vaikuttavat tekonurmen asentamiseen ja ennen kaikkea käyttöön. Tässä vastaamme muutamiin yleisimpiin meille esitettyihin kysymyksiin.



Onko tekonurmea mahdollista asentaa talvella?


Kyllä, tekonurmimatto voidaan asentaa myös talvikuukausina. Se ei oikeastaan eroa paljoakaan sen asentamisesta muina vuodenaikoina, vaikka se saattaa äkkiseltään vaikuttaa haasteellisemmalta. Tähän liittyen on olemassa kuitenkin muutamia asioita, jotka tulee ottaa huomioon ennen tekonurmen asentamista talvella.

  • Tekonurmen tulee olla kuiva ennen fillerihiekan asettamista, muuten täyte voi paakkuuntua ja tarttua tekonurmen kuituihin.

  • Kylmä lämpötila saa saumateipin liiman kovettumaan merkittävästi kesän lämpötiloja pidempään. Pysy asennuksen jälkeen poissa nurmikolta vähintään 24 tuntia. Saumanauhan ja saumaliiman käyttöä ei suositella alle 5 asteen lämpötiloissa.

  • Asennuspaikan maaperästä riippuen tekonurmen puhdistamisen helppoudessa on eroja; savi tarttuu mattoon tiukemmin kuin esimerkiksi hiekka.

  • Jos säilytät tekonurmirullaa ulkona, saatat joutua kääntelemään sitä ajoittain välttääksesi rullan painumisen kasaan. Tekonurmirulla luonnollisesti jämähtää muotoonsa kylmässä, joten yritä säilyttää rullien pyöreä muoto pyörittelemällä niitä ajoittain.


Mitä tekonurmelle tapahtuu talvella?


Tässä on olennaista tietoa ja usein kysyttyjä kysymyksiä tekonurmen talvehtimisesta ja hoito-ohjeista myöhään syksyllä ja talviaikaan:

  • Lehtien poistaminen tekonurmelta ennen talvea estää nurmikkoa tahrivien roskien kasaantumisen nurmelle. Tekonurmen puhdistaminen syksyn lehdistä ja muista kuolleista kasveista on helpointa tehdä lehtipuhaltimen avulla.

  • Lunta ei tarvitse kolata tekonurmelta pois, koska kevään tullessa lumi sulaa ja poistuu luonnollisesti. Sulava vesi valuu tekonurmen viemäröintireikien kautta suoraan maaperään.

  • Vaikka tekonurmen päällä olisikin lumikerros, älä aseta sen päälle mitään korkeita lämpötiloja tuottavaa, kuten lämmittimiä, grillejä tai tulta.

  • Käytä aina muovilapiota ja mieluiten lehtipuhallinta jos haluat poistaa lumen nurmelta. Älä käytä metalliharavaa, metallilapiota tai metallikärjellä varustettua lumikolaa lumen poistamiseen, sillä ne vahingoittavat tekonurmea helposti.

  • Vältä jäänsulatustuotteiden ja suolan käyttöä, koska ne voivat tukkia nurmikon vedenpoistojärjestelmän. Suola ei vahingoita nurmikkoa, mutta se voi aiheuttaa ongelmia vedenpoistoon. Jos et malta odottaa lumen sulamista ja haluat käyttää suolaa, tee se erittäin säästeliäästi.

  • Tekonurmimaton korsien kuidut voivat jäätyä pakkasasteilla, ja tällöin kuidut muuttuvat liukkaiksi. Ole varovainen kävellessäsi nurmikolla kylmällä säällä.

  • Tekonurmimattoa paikallaan pitävät tekonurmen kiinnityskoukut on tarkastettava talven jälkeen suurten lämpötilavaihteluiden ja eroosion vuoksi. Jos kiinnitysankkureiden kiinnitykset ovat löystyneet, kiristä ne lyömällä syvemmälle maahan ja lisää kiinnityskoukkuja tarvittaessa.


Mitä tekonurmelle tehdään talven jälkeen?


Tekonurmen hankkineet tai sellaisen hankintaa harkitsevat pohtivat usein, onko talvella tekonurmeen pysyviä vaikutuksia varsinkin täällä Suomessa, jossa talvella maa on yleisesti ottaen joko loskan, jään tai lumen peitossa.

Onneksi huolet ovat turhia, sillä tekonurmimatto kestää erittäin hyvin läpi talven, jos vain muistetaan noudattaa yllä olevia vinkkejä vaurioiden välttämiseksi. Tekonurmi voi näistä varotoimenpiteistä huolimatta litistyä lumen painosta, mutta se on helppo korjata harjauksella, ja nurmi on taas kuin uusi.


Jos sinulla on muita kysymyksiä siitä, miten talvikuukaudet voivat vaikuttaa tekonurmeen, ota meihin yhteyttä!



Nyt voit tehdä tekonurmi hankintasi myös tekonurmi verkkokauppamme kautta, käy kurkkaamassa!


Ole yhteydessä myyntiimme ja kysy



Comments


bottom of page