top of page

Tekonurmen asentaminen itse

Tekonurmen asennukseen ei välttämättä tarvita ammattilaisia, vaan se onnistuu helposti myös näppärältä tee-se-itse-ihmiseltä. Itse asiassa tekonurmen asennus on mukavaa puuhaa, ja homman valmistuttua voit vielä hyvillä mielin paukutella henkseleitä naapureille.


Tässä jutussa opastamme sinulle asennuksen tärkeimmät vaiheet, jotta itse asentamasi tekonurmi näyttäisi mahdollisimman hyvältä. Jos sinulle jää kysyttävää, älä epäröi ottaa meihin yhteyttä – vastaamme kysymyksiisi mieluusti!


Vaihe 1: Suunnittelu


Suunnittelu on tekonurmiprojektin tärkein vaihe. Aivan ensimmäiseksi sinun on tietysti selvitettävä, kuinka paljon tekonurmea ja mitä tarvikkeita asentamiseen tarvitset.


Tekonurmimaton leveys on kaksi tai neljä metriä, pituus on 20 - 25 metriä.

Ruoho on rullassa aina samaan suuntaan (ruohonkorret “nojaavat” samaan suuntaan). Kun tekonurmirulla avataan, korret nojaavat pituussuunnassa rullan jompaa kumpaa päätyä kohti, eivät sivuttaissuunnassa. Jotta nurmikko näyttäisi sen katselupaikasta parhaalta, pyri siihen, että ruoho kallistuu kohti taloasi tai oleskelualuetta.


Jotta voit tehdä mahdollisimman tarkan ja kustannustehokkaan suunnitelman, piirrä piha-alueestasi tarkka pohjapiirustus oikeilla mittasuhteilla. Pohjapiirustukseen voit sommitella ruohorullien asettelun ja piirtää ne oikeilla mitoilla paikalleen.


Kun tämä vaihe on tehty, tiedät tarkkaan sen, kuinka monta rullaa nurmea tarvitset ja miten ne on paras asentaa. Näet myös, kuinka monta saumaa tekonurmeen tulee ja kuinka pitkiä saumat ovat.


Vaihe 2: Tekonurmen asennuksessa tarvittavat asennustarvikkeet


Asennuspaikka ja alueen koko määrittää paljon sitä, mitä tarvikkeita, työkaluja ja välineitä tarvitset. Pärjäät ehkä vähemmälläkin, mutta jotkut välineet ovat välttämättömiä.

Näitä me ammattilaisina suosittelemme:


Lapio

Terävä veitsi, esim. perinteinen mattopuukko

Vasara

Harja

Suoraa puuta hiekan tasoittamiseksi, esim. pitkä lankku

Vähintään 60kg tärylätkä maan tiivistämiseksi. Suosittelemme esimerkiksi tätä

Mursketta ja asennushiekkaa (0–6mm) – toimii pohjana kaikille asennuksille

Suodatinkangas – Suosittelemme tekonurmen aluskangasta tai suodatinkangasta käytettäväksi kaikissa ulkoasennuksissa.

Turva-alusta tai joustolevyt - Tämä on optio, mutta suosittelemme turva-alustaa kaikkiin koville pinnoille kuten asfaltille tehtäviin asennuksiin.

Tekonurmi – joko 2 metriä tai 4 metriä leveää rullaa

Saumateippiä tai saumaliimaa ja saumanauhaa

Kiinnityskoukut.

Huomioithan, että meiltä löytyy kattava valikoima asennustarvikkeita itseasentajille.


Vaihe 3: Asennuspaikan maatyöt ja tekonurmen aluskankaan asentaminen


Tekonurmen asentamiseksi poista vanha nurmi, juurikasvusto ja kaikki muu kasvillisuus.

Seuraavaksi voit levittää asennettavalle alueelle tekonurmen aluskankaan tai tavallisen suodatinkankaan. Suodatinkankaan levittäminen on tärkeää, sillä se varmistaa, että rikkaruohot tai muu aluskasvillisuus ei pääse ajan kuluessa kasvamaan tekonurmen läpi. Varmista, että tekonurmen aluskangas peittää koko asennusalueen ihan sen reunoja myöden.


Tämän jälkeen alueelle levitetään 5-15cm murskekerros ja alue tiivistetään.

Murskekerros tulee tasoittaa ja täryttää huolellisesti esim. kevyellä maantiivistäjällä. 60kg painoinen tärylätkä riittää mainiosti. Lopuksi 2-5cm asennushiekkaa tai kivituhkaa tasaiseksi kerrokseksi varmistaen tasaisen asennuspinnan. Tämän on ehkä suunnittelun jälkeen projektin tärkein vaihe, joka vaikuttaa lopputulokseen paljon.


Seuraavaksi voidaan asennetaan mahdollinen turva-alusta. Mahdollinen turva-alusta katkaistaan yleensä myös juuri ennen ulkoreunaa, jolloin ulkoreuna saadaan vielä kunnolla kiinnitettyä paikoilleen. Huom. turva-alusta ei ole välttämätön tavallisissa piha-asennuksissa.


Vaihe 4: Tekonurmen asennus


Asennuksen helpoin vaihe! Aseta matto oikeaan kohtaan suoraan linjaan ja rullaa se auki. Viimeistele sijoittelu varmistamalla että maton reunat ovat kohdillaan ja siirry seuraavaan rullaan.


Vaihe 5: Tekonurmen saumat


Huolellinen saumaus on tärkeää tekonurmen kestävyyden ja ulkonäön kannalta. Kun olet avannut ja kohdistanut kaikki tekonurmirullat paikoilleen, taita tekonurmimaton reunat ylös. Asenna saumateippi maahan mattojen saumakohtaan, liimapuoli ylöspäin. Käännä mattojen reunat varovasti takaisin maahan ja kiinni saumateippiin. Pidä huoli että saumateippi kulkee saumakohdan keskilinjassa koko sauman pituudelta! Lopuksi voit varmistua että matto kiinnityy saumateippiin esim. kävelemällä saumaa pitkin.

Isommilla pihaalueilla voidaan käyttää saumateipin sijasta tekonurmille suunniteltua saumanauhaa ja liimaa. Tällä säästetään jonkin verran kustannuksissa.

Tekonurmen saumanauhaa, saumateippi ja liimaa löydät helposti Expomaton tekonurmi tarvikkeiden verkkokaupasta.


Vaihe 6: Tekonurmen harjaus


Mahdollisten saumaliimojen kuivuttua tekonurmen ilme viimeistellään lisäämällä fillerihiekkaa n. 5-8 kg /m2 riippuen tekonurmen tyypistä. Ennen fillerihiekan lisäämistä tulee tekonurmen korret harjata huolellisesti pystyyn. Täyteaineen tulee olla 0.1-0.6mm raekoon puhallushiekka, jota löytyy hyvin varusteluista rautakaupoista. Täyteaineena käytettävän hiekan tulee olla pyöreäreunaista. Fillerihiekan lisääminen ei ole välttämätöntä mutta suositeltavaa.


Lopuksi asennettu tekonurmi viimeistellään harjaamalla koko nurmialue, jotta nurmikon korret nousevat pystyyn ja mahdollinen täyteaine laskeutuu tekonurmen pohjalle tukemaan kuituja. Tämän vaiheen jälkeen viimeisetkin viitteet nurmikon saumoista katoavat, ja nurmimatto levittäytyy silmiesi eteen yhtenäisenä ja kauniin tasaisena.


Sitten voitkin siirtyä rentoutumaan ja nautiskelemaan uudesta, kirkkaana vihertävästä nurmikostasi!


Mikäli haluat vieläkin yksityiskohtaisemmat tekonurmen asennusohjeet, niin voit lukea ne täältä => Helpot tekonurmen asennusohjeet tee-se-itse asentajille


Tsekkaa koko kattava tekonurmi -mallistomme ja tekonurmien asennuksissa tarvittavat asennustarvikkeet. Tarjolla oleva mallisto päivittyy kaiken aikaa, ja uusia tarpeellisia asennustarvikkeita, tekonurmien täydelliseen asentamiseen päivitellään verkkokauppaamme kaiken aikaa lisää.


Ole yhteydessä myyntiimme ja kysy lisää!

Puhelinpalvelumme auttaa numerossa 0501446, CHAT-palvelua sivun alareunasta ja s-posti myynti@expomatto.fi. Tervetuloa meille asioimaan.

コメント


bottom of page